2011. január 23., vasárnap

Cobbler


Hozzávalók:
4 méretesebb alma
1 narancs
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
A tésztához:
8 dkg finomliszt
8 dkg rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
7 dkg vaj
csipet só
1 bő evőkanál cukor
1 tojás

Elkészítés: Előveszek közepes vagy annál kisebb tepsit. Az almákat megpucolom, cikkekre vágom, a cikkeket a tepsibe teszem. Ráreszelem a narancs héját, majd a levét is az almákra csorgatom, cukrot adok hozzá (ízléstől függően, de nem kell 2 kanál), aztán az egészet jól átforgatom. Alufóliával befedem a tepsit, és 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, nagyjából fél órára. 

Amíg párolódik az alma, addig kikeverem a tésztát. A liszteket összekeverem 1 teáskanál sütőporral, 1 bő evőkanál cukorral, sózom, a hideg vajjal elmorzsolom, majd ráütöm a tojást, és lágy tésztává dolgozom. (Nem géppel, hanem kézzel.)Amikor kész az alma, a tésztát óvatosan rámorzsolom (halmokban), és újabb fél órára a sütőbe tolom. Esetleg cukrot szórok a tetejére, amitől ropogós lesz. Egy rózsányi tejszínhabbal/vaníliafagyival megbolondítva tálalom.

A gyümölcs "igény szerint" cserélhető, de adhatunk hozzá darált diót, mogyorót, mandulát is. A csonthéjasokkal nemcsak a gyümölcsréteg bővíthető, hanem a liszt egy része is helyettesíthető.  Ebben az esetben a liszt mennyiségét annyival csökkentsük, amennyi darált csonthéjas került a tésztába. A tésztán még egy kevés zabpehellyel is lazíthatunk, ebben az esetben viszont egy picit több folyadék kell a tésztába.

A gyümölcsrétegének fűszerezéséhez érdemes egy kevés fahéjat, szerecsendiót, szegfűborsot, szegfűszeget vagy őrölt gyömbért adni, de mehet bele egy kis alkohol is, például rum vagy valamilyen - a gyümölcsökkel harmonizáló - likőr.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése